Hva er en informasjonskapsel?

Sist oppdatert 18.04.2021

Når du besøker Alarmkundeforeningens nettsted laster nettleseren din ned en eller flere små tekstfiler som lagres på enheten din. Slike tekstfiler kalles informasjonskapsler (cookies), og hver dag samler milliarder av informasjonskapsler data om brukere av nettsteder.

Forskjellige typer informasjonskapsler som finnes

Informasjonskapsler klassifiseres på bakgrunn av utløpstid, hvem som bruker dem og deres funksjoner. Det finnes to hovedtyper:

 • Sesjons-informasjonskapsler
 • Vedvarende informasjonskapsler (sporings-cookies)

Sesjons-informasjonskapsler lagres midlertidig og slettes når du lukker nettleseren. Denne typen informasjonskapsler organiserer ditt besøk på Alarmkundeforeningens nettsted og forhindrer oss i å be om den samme informasjonen flere ganger.

Vedvarende informasjonskapsler lagres på enheten til de utløper. Dersom du kommer tilbake til vårt nettsted innen utløpsdatoen, sender nettleseren din dataene som er blitt lagret i slike informasjonskapsler til oss.

Hvordan vi bruker informasjonskapsler

Informasjonskapsler har i utgangspunktet to formål:

 • Å forbedre brukeropplevelsen
 • Å spore brukeradferd

Alarmkundeforeningen bruker informasjonskapsler i første omgang til å aktivere grunnleggende funksjoner som er nødvendige for at vårt nettsted skal fungere best mulig. Informasjonskapsler gjør det også blant annet mulig å gjenkjenne dine foretrukne innstillinger ved gjentagende besøk og lagrer et bredt spekter av informasjon, herunder personopplysninger. Du kan når som helst endre eller trekke tilbake ditt samtykke for bruk av informasjonskapsler.

Informasjonskapsler som brukes av Alarmkundeforeningen kalles førsteparts-informasjonskapsler, mens informasjonskapsler som brukes av tredjeparts tjenesteleverandører kalles tredjeparts-informasjonskapsler. Tredjeparts-informasjonskapsler brukes vanligvis til å samle inn data til analyseformål og for å opprette bruker- og målgrupper for markedsføringsformål. Noen eksempler på tredjeparts tjenesteleverandører er Google og Facebook.

Opplysningene som informasjonskapsler lagrer

Informasjonskapsler kan lagre alle typer opplysninger. Informasjonskapslene Alarmkundeforeningen bruker samler blant annet inn opplysninger om brukeraktivitet og -atferd som;

 • Antall sidevisninger
 • Kjøpsinformasjon (varer i handlekurven)
 • Nettstedshenvisninger (kanaler, sosiale medier, søkemotorer, kampanjer osv.)
 • Tidsstempler
 • Personverninnstillinger

Informasjonskapslene vi bruker kan også blant annet samle inn personopplysninger som;

 • Identifikatorer (bruker-ID, enhets-ID, markedsførings-ID osv.)
 • IP-adresser
 • Geografiske plasseringer
 • Type operativsystem
 • Type nettleser
 • Innstillinger for språk

Personvernrisikoene informasjonskapsler kan utsette deg for

Informasjonskapsler kan ikke inneholde skadelig programvare eller brukes til å hacke enheten din, men ved å godta bruk av informasjonskapsler kan du likevel bli utsatt for personvernrisikoer som sporing og deling av opplysninger.

De aller fleste bedrifter bruker vedvarende informasjonskapsler til å lage ekstremt detaljerte brukerprofiler som benyttes til målrettet markedsføring. For å kunne lage slike brukerprofiler vil mange bedrifter bruke tredjepartstjenester på sitt nettsted, som for eksempel en delingsknapp fra Facebook. En slik delingsknapp tillater Facebook å spore brukeraktivitet på kryss av andre nettsteder som bruker samme delingsknapp.

Dagens teknologi gjør at Facebook og andre lignende annonsenettverk kan utføre målrettet markedsføring til deg basert på dine nettstedsaktiviteter, preferanser og mange andre opplysninger. På grunn av slike personvernrisikoer er bruk av informasjonskapsler blitt sterkt regulert.